Rodzaje zielonej herbaty

Opublikowany

zielona herbata

Osoby dbające o własne zdrowie doceniają dobór poszczególnych składników do diety. Herbata zielona to dla wielu synonim zdrowego stylu życia. Dzięki krótkiemu procesowi fermentacji (lub jego całkowitemu brakowi) w jej liściach pozostaje duża ilość polifenoli i przeciwutleniaczy. To właśnie jest źródłem większości właściwości zdrowotnych tego specyfiku.

Na rynku herbat możemy znaleźć wiele pozycji różniących się od siebie składem oraz smakiem. Chińska herbata przypadnie do gustu niektórym miłośnikom teiny, podczas gdy inni zwrócą swoją uwagę na inne odmiany. Japońska zielona herbata to oprócz swojego ,,bliskiego»« konkurenta najpopularniejsza odmiana tego specyfiku, jednak na rynku możemy spotkać również inne produkty cieszące się rosnącą popularnością.

Niektóre herbaty posiadają swoje specyficzne nazwy, które wynikają chociażby z ich wyglądu. Dla przykładu, gunpowder to chińska zielona herbata, przypominająca proch strzelniczy. Właśnie ta cecha wpłynęła na jej nazwę, przyjętą na całym świecie.

Objętość herbaty gunpowder jest zdecydowanie mniejsza od jej odpowiedników (zwinięte liście ,,puchną»« po zalaniu ich gorącą wodą). Dobrą jakość produktu możemy poznać po lśnieniu i wielkości zwiniętych liści. Dla poszczególnych rodzajów herbat znane są również różne metody ich zaparzania. Ten mały detal istotnie wpływa na właściwości smakowe dla odbiorcy, nawet w zakresie jednego gatunku herbaty.


Kategorie Zielona herbata, Najlepsza herbata

Ciasteczka
Informacja o ciasteczkach:

Ta strona używa cookies, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.

[x]