Zielona herbata - jak parzyć

Opublikowany

zielona herbata

Zielona herbata

Jesteś osobą, która chce wypić dobrą zieloną herbatę? Jeżeli tak to musisz wiedzieć co zrobić aby zielona herbata dobrze smakowała. Przygotowanie herbaty w ten sposób wcale nie jest takie trudne i nie wymaga zbyt wielu rzeczy. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne. Podstawą jest dobra herbata np. chińska. Herbata taka powinna być parzona przez około 2-3 minuty w temperaturze około 70 – 80 stopni. Im temperatura jest niższa tym parzenie trwa dłużej. Jeśli chcemy, aby herbata zielona była mocniejsza należy dodać większą ilość liści, nie można parzyć herbaty dłużej.


Parzenie większej ilości suszu


Jeśli do parzenia bierze się większą ilość suszu, ale będzie parzona będzie krócej to herbata będzie słodsza oraz bardziej bogata w kofeinę. Jeśli herbaty zielone mają pobudzać to muszą być słodsze. Im bardziej gorzka tym mniej pobudza. Do parzenia można użyć np. kubków. Wcale nie muszą one posiadać zaparzacza.


Odpowiednia temperatura wody


Najważniejsze jest, aby dobrać odpowiednią temperaturę wody. Jednym ze sposobów na określenie temperatury wody jest oczywiście użycie termometru. Inną metodą jest użycie metody z dwoma kubkami. Jest to metoda dość uciążliwa jednak oczywiście do zrealizowania. Gdy mamy wodę o odpowiedniej temperaturze zalewamy herbatę. Bardzo ważną kwestią jest, aby temperatura wody była stała. Parzenie powinno zająć około 2-3 minut. Ta metoda pozwala na uzyskanie idealnej herbaty. Jeżeli do zaparzania używa się zaparzaczy to od spodu zostaje woda, a napar gromadzi się u góry. Aby uzyskać idealną herbatę zaparzoną przy wykorzystaniu zaparzacza należy zamieszać herbatę. Tego rodzaju zaparzanie ma również swoje wady, jednak pozwala osiągnąć pewne sukcesy. Najlepsza herbata to ta, która przygotowana jest z wykorzystaniem odpowiedniej temperatury i odpowiedniego czasu. Ważne jest to, że tą samą herbatę można w ten sposób zaparzyć wiele razy.


Kategorie Zielona herbata, Najlepsza herbata

Ciasteczka
Informacja o ciasteczkach:

Ta strona używa cookies, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.

[x]