Herbaty świata
Herbaty świata takie jak zielona herbata z roku na rok zdobywa coraz większą klientelę w Polsce. I słusznie! Jej zdrowotne i smakowe walory znane są już od setek lat. Większość zielonych herbat wytwarza się z młodych liści i pąków zebranych wczesną wiosną. Tradycja picia zielonej herbaty pochodzi z Chin. Stamtąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji, a później świata. Najbardziej znane gatunki chińskiej odmiany zielonej herbaty to: Long Jing, Bi Luo Chun, Anji Bai Cha, Tai Ping Hou Kui, Lu’an Gua Pian, Xinyang Mao Jian i Mengding Gan Lu.
Kraj zakochany w zielonej herbacie
Herbata zielona w ciągu wieków tak rozpowszechniła się w Japonii, że dzisiaj jest tam nazywana po prostu herbatą. Japonia jest również znana z dodawania tego składnika do różnego rodzaju dań i deserów. Najlepsze herbaty z Japonii to: sencha, bancha, gyokuro, kabusecha, matcha, kukicha, hōjicha, kamairicha, tamaryokucha.
Przy czym najpopularniejszą w Polsce, jak i na świecie odmianą jest sencha. Produkowana jest ona z młodych liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja. Ma delikatny smak i aromat, i stanowi bogate źródło antyoksydantów.
Herbata trafiająca w różne gusta
Obecnie modne są również zielone herbaty z naturalnymi dodatkami smakowymi lub aromatami. Tak urozmaicone produkty posiada w swojej ofercie każdy sklep z herbatami. Warto zapytać ekspedientkę co mogłabym nam polecić. Generalnie do delikatnego posmaku zielonej herbaty pasują wyraziste, owocowe akcenty: cytrusy, opuncja, ananas, wiśnia.
Zestawy herbat
Aby dobrać, która z licznych odmian zielonej herbaty najbardziej nam odpowiada najlepiej zakupić zestaw herbat. Nie zważając na światowe rankingi i trendy pamiętajmy, że dobra herbata to po prostu taka, która najbardziej nam smakuje i pozwala na chwilę relaksu. Zestawy herbat to znakomity sposób na porównanie, czym różnią się od siebie poszczególne gatunki herbaty i jakie dodatki najbardziej pasują naszym podniebieniom. Warto również poświęcić kilka minut na zapoznanie się z zasadami zaparzania herbaty, ponieważ jej niewłaściwe przyrządzenie może zniszczyć prawdziwy smak.